Alles wat je moet weten voor het Annapurna Circuit!
Nepal was het eerste land waar we zeker van wisten hier willen we naar toe. Bij het plannen van onze 6 maanden trip stond Nepal dan ook als eerste op het lijstje. Bij het lezen van de verhalen en het zien van alle foto’s werden we op slag verliefd op dit land. Het zat natuurlijk helemaal niet op de route, maar we zouden hier hoe dan ook naar toe gaan. Waarom? Omdat we natuurlijk het Annapurna Circuit wilde doen.
De Annapurna was het eerste nationale park van Nepal. De trekkingen door dit gebied (7.500km2) zijn ontzettend populair en trekken jaarlijks duizenden mensen. Het gebied bestaat uit diverse landschappen. Zo loop je de ene dag in een prachtig groen bos en een paar dagen later tussen de besneeuwde bergtoppen. Onderweg passeer je schattige dorpjes waar je terecht kunt voor Dahl Bath, een kopje thee of een slaapplek.
De bergen in Nepal
Als volk van de lage landen is het bijna niet voor te stellen hoe hoog de bergen in Nepal zijn. Wist je dat 8 van de 10 hoogste bergen van de wereld in Nepal liggen, waaronder de hoogste berg ter wereld: de Mount Everest. Al deze bergen in Nepal liggen de himalaya, wat letterlijk betekent verblijfplaats van sneeuw. De Himalaya heeft een lengte van 2700 km en ligt in 6 landen, namelijk Nepal, Tibet. India, Bhutan, Pakistan en Afghanistan. De zes hoogste bergen zijn:
– Mount Everest (8850m)
– Khanjajunga (8596m)
– Makalu (8470m)
– Cho Oyo (8189m)
– Dhaulagiri (8168m)
– Annapurna (8078m)
Waarom de Annapurna en niet de Mount Everest beklimmen?
Heel veel mensen die nog nooit in Nepal zijn geweest of niet alle bergen uit hun hoofd kennen, zijn niet bekend met de Annapurna. De Mount Everest daarentegen kent iedereen. Dit komt natuurlijk omdat het de hoogste berg ter wereld, ook wel het dak van de wereld genoemd. De Mount Everest wordt jaarlijks door een klein groepje mensen beklommen. Dit is niet zomaar een tocht. Alleen zeer ervaren klimmers kunnen de mount everest beklimmen en zelfs dan is het nog onzeker of je de top haalt. 1 op de 30 mensen overlijdt namelijk tijdens deze tocht. Hoewel de top onbereikbaar lijkt voor de meeste, kan iedereen met een prima conditie de tocht naar basecamp doen. Maar waarom dan toch kiezen voor de Annapurna. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor ´t Annapurna circuit i.v.m. de volgende redenen:
- De Mount Everest is ontzettend populair, waardoor het heel veel toeristen trekt. Het Annapurna circuit is ook erg populair, maar schijnt iets minder druk te zijn dan de Mount Everest Basecamp trek.
- Het Annapurna Circuit is een pas, wat betekent dat je niet dezelfde weg terug hoeft. Dit maakt elke dag uniek.
- Vanuit kathmandu is het niet altijd even makkelijk om de voet van de Mount Everest te bereiken. Soms is er geen andere optie dan de helikopter wat erg duur kan zijn.
- Omdat de Mount Everest zo populair is, is het ook een stuk duurder.
- Het Annapurna circuit staat bekend om haar verschillende landschappen. Iedere dag ontdek je weer een nieuw landschap.
- Ook slaap je tijdens het Annapurna circuit in schattige theehuisjes.
- We konden starten vanuit Pokhara, want een fantastisch stad is, waar je heerlijk een paar dagen kunt rondhangen.
- Het Annapurna Circuit is de hoogste pas ter wereld en laten we eerlijk zijn, dat klinkt gewoon super badass.
Je hebt naast het Annapurna Circuit en Mount Everest Basecamp keuze uit tientallen verschillende wandelroutes. Sommige zijn wat minder bekend en slaap je bijv. in tentjes. Je hebt routes voor 2 dagen tot weken. Toch kiezen de meeste mensen voor Everest Basecamp, Annapurna Basecamp of ´t Annapurna Circuit. De meeste routes kun je helemaal zelf doen, maar in Pokhara en Kathmandu heb je talloze opties om een tour te boeken, mocht je je hier prettiger bij voelen.
Route Annapurna Circuit
Koop een grote kaart in Pokhara of Kathmandu en plan je eigen route. Dit is zo ontzettend leuk om te doen. Wij besloten een globale planning te maken waarbij we vooral rekening hebben gehouden met de hoogte die we per dag mochten stijgen, namelijk niet meer dan 500 meter per dag i.v.m hoogteziekte. Lees hier meer over onze route Annapurna Circuit >>
Route Annapurna Circuit 12 dagen
Dag 1 Pokhara – Chamje
Dag 2 Chamje – Bagachap
Dag 3 Bagachap – Chame
Dag 4 Chame – Upper Pisang
Dag 5 Upper Pisang – Manang
Dag 6 Rustdag
Dag 7 Manang naar Yak Kharka
Dag 8 Yak Kharka naar Thorung Pedi Basecamp
Dag 9 Thorung Pedi Basecamp naar Muktinath
Dag 10 Muktinath – Kagbeni
Dag 11 Kagbeni – Johmsom
Dag 12 Johmson – Pokhara
Reistijd Annapurna
In principe is de Annapurna het hele jaar geopend, maar door de kou, de kans op modderstromingen en stormen is de beste reistijd maart, april, oktober of november. In deze maanden is het vaak droog en helder. 1 nadeel het kan dan wel erg druk zijn. Wij vertrokken eind oktober en toen viel de drukte ontzettend mee. Maar mensen die wij in Pokhara voor de trekking tegenkwamen vertelde ons dat het in begin oktober zo druk was dat er soms zelfs geen plekken in de theehuizen waren. Begin oktober raden wij daarom niet echt aan.
Inpakken voor de Annapurna
Aangezien wij onze eigen backpack droegen (wat prima te doen is) hebben geprobeerd om zo licht mogelijk te pakken en alleen het noodzakelijke mee te nemen. Dit was echt meer dan genoeg. Meer informatie over wat je mee moet nemen voor de Annapurna lees je hier.
Paklijst Annapurna
- Backpack met regenhoes
- Contant geld
- Goede wandelschoenen (waterdicht)
- Slippers
- Warme slaapzak
- Softshell jas
- Dikke fleece vest/trui
- Warme muts
- Sjaal of windstopper
- Warme handschoenen waterdicht
- Thermo ondergoed (shirt en legging)
- 3 t-shirts
- Wandelbroek waterdicht (het liefst afritsbaar)
- Joggingbroek of iets water lekker zit voor ‘s avonds
- Ondergoed (2 sport bh’s)
- Wandelsokken
- Zonnebril
- Hoofdlamp
- Medicijnen: diarreeremmers, paracetamol, hoogteziektepillen, pleisters en blarenpleisters
- Lippenbalsem (echt een must!!)
- Zonnebrandcreme (ook echt een must)
- Vochtigedoekjes
- Waterfles (het liefste een thermofles)
- Kleine Handdoek (sneldrogend)
- Desinfect
- Water purificatietabletten
- Snacks voor tussendoor
- Camera
- Kaart
Kosten Annapurna Circuit
Ga je alleen of met een reisorganisatie? Dat is het eerste wat je moet bepalen om zo tot een goed kostenplaatje te komen. Doe je de Annapurna samen met iemand anders en regel je alles zelf dan vallen de kosten erg mee. Ga je met een reisorganisatie dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Wij besloten om alles zelf te doen en dit ging echt ontzettend goed. In totaal waren wij 600 euro kwijt voor 12 dagen met zijn tweetjes. Dit is inclusief accommodatie, eten en drinken en vervoer en had zelfs nog een stuk goedkoper kunnen zijn. We hebben eigenlijk weinig op budget gelegd. Op de dag van Thorung La Pass hebben we zelfs een klein feestje gevierd wat ons ongeveer 90 euro heeft gekost. Dus minder kan ook. Verder waren we nog 70 euro kwijt voor de permits. Ook besloten wij in Pokhara de meeste spullen aan te schaffen, aangezien we deze niet vanuit huis hadden meegenomen. Wij waren voor het huren van de slaapzakken en de aanschaf van truien, wandelbroeken, wandelstokken, mutsen, handschoenen etc. ongeveer 75 euro kwijt. Jassen en wandelschoenen hadden we zelf al aangeschaft. Bekijk hier het complete kostenoverzicht Annapurna Circuit.
Totale kosten 12 dagen trekking: 600 euro
Permits 70 euro
Kleding etc. 75 euro
Totale kosten 2 pers. 745 euro
Heerlijk om dit weer te lezen hoe vet jullie het hebben gehad en wat een prestatie de top gehaald hoe cool is dat, en die prachtige foto’s zeggen genoeg hoe mooi het is daar !!