Op vakantie of roadtrippen met de hond
Begin 2017 vertelden we iedereen enthousiast dat we naar Azië zouden gaan om daar 6 maanden te gaan backpacken. We hadden een huurder voor onze woning en de hond kon blijven bij de ouders van Leroy waar ze zich net zo thuis voelt als in haar eigen woning. De spaarcenten waren binnen en iedereen was enthousiast. . “Nu kan het nog” of “Je gaat dit maar 1 keer in je leven doen, dus geniet ervan”. Dit kregen we dan ook vaak te horen en ook wij geloofden er heilig in. Eenmaal terug in Nederland bleek dit juist het tegenovergestelde te zijn. 1 ding was zeker, we willen meer reizen. Er was alleen 1 voorwaarden, de hond die moet mee.
Roadtrippen door Europa met een busje
We besloten om nieuwe reisplannen te maken en kwamen al snel op het idee om een paar maanden te gaan roadtrippen met een busje door Europa. Echt totaal iets anders, maar oh zo fijn! Met een knalblauwe citroen C25 uit 1984, een goede playlist en een stokoude mopshond maakten we een roadtrip door o.a. Slovenië, Kroatië, Italië, Spanje en Portugal. En ook dit jaar besloten we de weg op te gaan. Dit keer naar Zuidwest Frankrijk en foodwalhalla Italië. De hond ging weer gezellig mee, de Citroën hadden we ondertussen wel ingeruild voor een wat luxer model, namelijk een Fiat Camper uit 1991 met badkamer en al.
Van Backpacken naar roadtrippen, het was even een switch maar vooral ongelooflijk genieten. On the way – letterlijk – leerden we steeds meer handige tips om het voor ons en ook de hond makkelijker te maken. Vandaag delen we daarom de leukste, handige en ook een aantal belangrijke tips voor een roadtrip met je hond.
PS. Get ready for some Buddha photo spam
Alle furry road trip tips op een rijtje:
Geen zin om dit monster artikel over roadtrippen met de hond uit te lezen. Check dan hieronder onze tips in een notendop:
- Maak ruim van te voren een afspraak met je dierenarts voor de vaccinaties
- Voor elk land gelden er andere regels, ook moet je rekening houden met doorreislanden
- Rabies moet 3 weken van te voren gegeven worden. In sommige gevallen moet je je hond titeren.
- Let op met de anti-tekenmiddelen: Bravecto, Nexgard en Simparica.
- Chip een EU-dierenpaspoort is verplicht
- Laat vooraf de chip controleren of alle gegevens nog juist zijn.
- Zorg voor voldoende voer. Het wisselen van voer kan slecht/stressvol zijn voor de hond.
- Zorg voor een eigen plek in de camper of caravan.
- In sommige landen is een muilkorf op openbare plekken verplicht. Neem voor de zekerheid altijd een muilkorf mee.
- Een hond mag nooit los in de auto vervoert worden. Neem een reisbench mee.
- In een aantal landen zijn gevaarlijke hondenrassen verboden. Ook bij sommige campings zijn sommige hondenrassen niet toegestaan. Laat je vooraf goed informeren.
Vaccinaties voor je hond op reis
Onze hond had voor de reis behoorlijk wat vaccinaties nodig, omdat we onze hond niet de jaarlijkse vaccinaties geven i.v.m. epileptische aanvallen. Hoewel de kans op ernstige ziektes in Nederland vrij klein, is dit in het buitenland weer een heel ander verhaal. Ziektes als hartworm en rabiës komen nog veel voor en zijn in veel gevallen zelfs dodelijk. Iets wat je dus zeker serieus moet nemen. Bovendien zijn sommige vaccinaties verplicht in bepaalde landen.
Zorg er daarom voor dat je ruim voor je reis een afspraak maakt met je dierenarts voor het vaccineren van je hond. De inentingen zijn per land weer verschillend en ook de doorreislanden moet je hierin meenemen. Één van de belangrijkste vaccinaties is die voor Rabies, dit moet 3 weken voor vertrekt gegeven worden. Dit is in alle landen verplicht. Laat je je hond niet jaarlijks inenten voor Rabiës, dan moet je bij bepaalde landen (vooral buiten de EU) de hond ook laten titeren. Titeren is een bloedonderzoek waarbij kan worden aangetoond dat je hond geen Rabiës heeft, maar ook of het dier extra bescherming nodig heeft. Titeren moet wel ruim van te voren gedaan worden, dus wacht hier niet te lang op. Wij waren ons hier niet van bewust en waren eigenlijk van plan om naar Montenegro te gaan, maar omdat titeren niet meer kon besloten we het land over te slaan.
De kans dat er een controle plaatsvindt is klein, maar het risico was voor ons nog steeds veels te groot. Word je gecontroleerd en de hond blijkt niet de juiste vaccinaties te hebben, dan bestaat er een kans dat je hond in beslag wordt genomen en in quarantaine moet voor een paar weken of zelfs maanden. Voor een stokoude mopshond niet zo’n goed idee.
Belangrijk! Onze hond kreeg een ernstige aanval door verkeerde medicatie
Omdat we enorm zijn geschrokken van de bijwerkingen van het medicijn Simparica heb ik besloten om onze ervaring in dit artikel uitgebreid te delen om andere hondeneigenaren te waarschuwen/informeren. Gebruik Bravecto, Nexgard of Simparica niet of laat je vooraf goed informeren! Lees hieronder waarom.
Hartworm of dirofilariose is zeer ernstig en een hond kan hier in het ergste geval ernstige hartproblemen van krijgen en komen te overlijden. Als honden gestoken worden door een geïnfecteerde mug, raken ze besmet met hartworm larven. Vooral in Zuid- en Oost-Europa komt dit veel voor.
Tijdens onze laatste reis waren we de ontwormingstabletten van onze hond vergeten. We besloten om dit middel in overleg met onze eigen dierenarts in Italië aan te schaffen. Met duidelijke instructies gingen we naar een dierenarts en kregen we het middel mee voor de hond. Bij dit middel zat echter ook een stofje voor teken en vlooien. Iets wat we eerder nooit hebben gegeven. We besloten dit nogmaals te controleren bij onze dierenarts. De assistente gaf als antwoord dat we dit middel gewoon kunnen geven, wat uiteindelijk resulteerde in een nachtmerrie. Onze hond heeft namelijk epilepsie en dit middel kan ernstige aanvallen veroorzaken.
2 dagen na het geven van de ontwormingskuur kreeg onze hond plotseling de ergste aanval die ze ooit heeft gehad. Zelfs na het geven van medicatie kwam ze na een half uur niet meer bij. Met spoed zijn we naar de dichtstbijzijnde dierenarts gereden die direct liet weten dat het heel slecht met haar ging. Haar hart had het heel zwaar en haar ademhaling was enorm slecht. Het zag er niet goed uit. Ze werd in coma gebracht en moest aan de beademing. Wij mochten hier niet bij zijn. Daar stond ik dan op mijn blote voeten half aangekleed jankend midden in de dierenpraktijk.
Na een paar uur herstelde haar lichaam en kwam ze gelukkig voorzichtig weer bij. De badass die ze is natuurlijk. De dierenarts dacht aan acuut nierfalen gezien haar leeftijd en geur uit de mond (die is namelijk niet zo best). We besloten om direct te terug te rijden naar huis, wat makkelijker gezegd was dan gedaan. We zaten namelijk in de hak van de laars van Italië en met een oude camper uit 1992 was dit nog een erg lange weg te gaan. Na 3 stressvolle dagen kwamen we in de middag aan in Nederland waar we direct een afspraak hadden staan met onze dierenarts. Bij het zien van de medicatie werd mij direct verteld dat dit hoogstwaarschijnlijk het probleem was. Het bloedonderzoek zag er hartstikke goed uit. Op sommige punten zelfs bovengemiddelde.
In eerste instantie waren we natuurlijk enorm blij met dit nieuws, maar het slechte nieuws was dat dit middel nog wel een paar weken in haar lichaam blijft zitten. HIerdoor ben ik veel gaan lezen online over dit anti-tekenmiddel. Zo kwam ik verhalen tegen over Bravecto en Nexgard. En ook over het middel wat wij hebben gegeven SImparica lees je de meest afschuwelijke verhalen.
Omdat Buddha een mopshond is, denken veel mensen dat ze hier eerder vatbaar voor is. Het klopt dat mopshonden (hetzelfde geldt overigens voor veel rashonden) veel erfelijke aandoeningen hebben. Iets waar 11 jaar geleden veel minder over bekend was en wij waarschijnlijk ook een andere beslissing hadden genomen. Maar dat even terzijde. Deze reactie heeft hier echter niks mee te maken. Ook kerngezonde jonge honden kunnen ernstige bijwerkingen krijgen van dit middel. Laat je daarom vooraf goed informeren.
Chip voor de hond
Ga je de grens over dan moet je hond gechipt zijn en een geldig Europees Dierenpaspoort hebben. In het paspoort moeten ook alle vaccinaties geregistreerd staan. Voor vertrek is het verstandig om de chip te laten checken bij de dierenarts. Zo weet je zeker dat de chip geactiveerd is en de juiste gegevens naar voren komen.
Hond in de auto vervoeren
Het is belangrijk dat je je hond op een zo veilig mogelijke manier vervoert. In sommige landen moet een hond in een bench. Een losse hond kan namelijk voor onveilige situaties zorgen. Wij hebben een aparte zitplek voor Buddha (wel voor) en zij zit vast met een riem. Het is natuurlijk nog beter om een hond te vervoeren in een autobench.
Muilkorfplicht en gevaarlijke honden in het buitenland
In verschillende landen, zoals Italië en Kroatië, geldt er een muilkorfplicht voor alle honden op openbare plekken. In liften en drukke plekken zagen wij soms honden met een muilkorf, maar verder eigenlijk nooit. Toch raden we je aan om altijd een muilkorf bij te hebben. Mocht je hier op aangesproken worden of nodig hebben, dan kun je de muilkorf altijd nog gebruiken.
Ook zijn gevaarlijke rassen niet overal welkom. Ook bij campings werd er regelmatig gevraagd naar het ras van de hond.
Nog een paar handige tips
Onze hond houdt echt van het roadtrip leventje. Een beetje rondstruinen op de camping, lekker snauwen tegen andere honden van een afstandje en natuurlijk super veel aandacht van iedereen. Ook het autorijden vind ze heerlijk. We hebben dus behoorlijk geluk met deze furry van lifer. Nog een paar dingen die we doen om de trip zo makkelijk mogelijk te maken:
- Neem voldoende voer mee. Als je hond het reizen al stressvol vindt, kan het wisselen van voer een slecht idee zijn.
- Zorg voor een eigen plek in de camper, dit kan een kussen of deken zijn. Zo voelt de camper, busje of caravan als een veilige plek.
- Geef de hond bij aankomst niet te veel aandacht. Wij laten de hond altijd een half uurtje met rust. Ze snuffelt wat rond en gaat dan vanzelf rustig ergens zitten.
Heb jij zelf nog een leuke of handige tip? Laat het weten in een reactie of stuur een berichtje naar [email protected].
Ga nuts!
Helemaal heppiedepeppie met dit artikel en wil jij Foedsie wat liefde sturen? Dat Kan! Laat onder het artikel een reactie achter, volg Foedsie op Instagram of tag ons als je een tip uit het artikel gebruikt. Of ga helemaal nuts en doe het alledrie. Daar worden wij helemaal blij van.
Wat heb je het weer goed geschreven, de mooie en helaas ook de mindere mooie verhalen van Buddha. Zo blij dat onze vriendin veilig in Nederland was, kunnen ons vriendinnetje nog niet missen. Prachtige foto’s van jullie allemaal ??
Wat een leuk en nuttig verhaal. Hoe vaak stopte je onderweg voor de hond en zie ik de hond nou in een rugzak zitten? Ik heb een franse bull maar wel een grote van 17 kilo dus ik heb een buggie voor hem gekocht ook super handig.
Ahhh wat leuk ?
Wij stoppen vaak na 2-3 uur rijden, maar vooral omdat we dat zelf fijn vinden. Onze hond slaapt soms gewoon lekke door. Onderweg stoppen is denk ik vooral afhankelijk van wat je hond prettig vindt. Maar even eruit is voor iedereen natuurlijk fijn ?
Geniet van jullie roadtrip.