Kruid- en Struintocht

Kruid- en Struintocht

Yes.. de wandelschoenen mochten weer uit de kast. Dit keer voor een heerlijke wandeling in Sambeek. Letterlijk! Op een prachtige dag mocht ik namelijk 3,5 uur wandelen door de mooie Maasheggen met de Kruid- en Struintocht van de Meerstoel. Op zoek naar voedzame planten en kruiden die je gewoon zomaar langs de wandelpaden in de natuur vind. INDERDAAD……. kruiden gratis en voor noppes. Vrij in de natuur. Groener dan groen.

meerstoel
kruid- en struintocht

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je alle planten en kruiden lukraak uit de grond gaat trekken en zomaar in je mond stopt. Gelukkig was Resi Jilisen er, onze gids en vraagbaak, om te laten zien welke plantjes je kunt proeven, hoe je ze herkent en wat de werking van de planten is. Ik vond het niet alleen super leerzaam, maar ook enorm gezellig en mooi. Ben jij ook een plantenkenner, wandelliefhebber, foodie, natuurlover of heel erg benieuwd naar De Maasheggen. Lees dan snel alles over mijn de Kruid- en Struintocht door dit gebied.

meerstoel
kruid- en struintocht

Maasheggen theetje

Dat ik fan ben van de Meerstoel heb ik al eerder laten blijken in een artikel over mijn theeproeverij hier. De liefde voor deze plek is er natuurlijk nog steeds. Wat was het dan ook fijn om op het terras van De Meerstoel te starten onder het genot van een zelfgemaakt Maasheggen theetje. Super lekker trouwens.

De groep bestaat uit 9 enthousiaste mensen incl. onze gids Resi en hond Max mocht ook mee. Waar ik natuurlijk altijd extra blij van wordt. Voordat we met zijn alle De Maasheggen in duiken leren we elkaar iets beter kennen onder het genot van het maasheggen theetje, zelfgemaakte vegan koekjes van Resi en de stroopwafels met walnoten en vijgen van De Meerstoel. Smullen! Ik zeg een beter begin bestaat niet. We krijgen ook nog een super leuk zelf ontworpen Maasheggen canvas tasje met daarin een boekje met leuke gerechten, een notitieboekje om zelf dingen te noteren, een zakje om eigen kruiden in te stoppen, wat leuke hebbedingetjes en een eigen Maasheggen theetje.

meerstoel
kruid- en struintocht
Beeld van de Meerstoel

Zonnebloemen, Vlierbloesem, Brandnetel, Meidoorn…

Vanaf de meerstoel lopen we al vrij snel het Maasheggengebied in en na een paar meter kunnen we al stoppen voor onze eerste bevindingen. Resi weet echt enorm veel te vertellen over de planten in deze omgeving. Niet alleen hoe je de planten kunt herkennen, maar ook waar het goed voor is en hoe je het kunt verwerken in je voedsel. Wist je bijvoorbeeld dat je brandnetel wanneer je het op een bepaalde manier oprolt zo uit de natuur kunt opeten zonder dat de plant je brand (probeer dit maar liever niet thuis) en dat je er een geweldige pesto van kunt maken. Paardenbloemen kun je gewoon in zijn geheel toevoegen aan je salade, niet alleen lekker maar ook nog eens super kleurrijk. Ook de jonge blaadjes van de Meidoorn kun je zo eten of er een lekkere thee van maken. Ook aten we zo de bloemetjes van de rode klaver op en dit smaakten hartstikke lekker. Ik hou hier echt van. Je voelt je een beetje weer als kind die op ontdekkingstocht gaat.

meerstoel
kruid- en struintocht

We wandelen verder door het maasheggengebied, dwars door de weilanden, een deel door de bossen en we pikken ook nog een stukje maas mee. Iedere paar meter ontdekt Resi een nieuwe plant of kruid. Het is echt ongelooflijk hoeveel bijzondere kruiden en planten hier groeien.

Na ongeveer 3 uur wandelen zijn we weer terug bij de meerstoel. Nagenieten doen we met een zelfgemaakt maasheggen ijsje. Ik kijk terug op een hele fijne, mooie en vooral ook interessante middag met vele “Echt Waar!” en “Oh wat mooi” momenten.

meerstoel
kruid- en struintocht

De Maasheggen

Niet alleen heb ik genoten van de kruiden en planten, maar ook zeker van de omgeving. Niet ver van Sambeek ben ik opgegroeid, maar nog niet eerder had ik dit gebied bezocht. Echt zonde, want het is er echt prachtig en ook nog eens super rustig. De Maasheggen vormen het oudste cultuurlandschap van Nederland. Het is een enorme heggenlandschap met een bijzondere flora en fauna en het barst van de historie. Sinds de zomer van 2018 heeft dit gebied dan ook de UNESCO mens en biosfeerstatus.

meerstoel
kruid- en struintocht

De meidoorn- en sleedoorn heggen zijn al honderden jaren oud en werden vroeger gebruikt als perceelafscheiding om o.a. vee tegen te houden. Nu kun je er prachtig wandelen en genieten van de mooie omgeving. Er wordt hard gewerkt door de inwoners en lokale bedrijven (waaronder De Meerstoel) om samen aan de ontwikkeling van dit gebied te werken, zodat er nog vele jaren van De Maasheggen genoten kan worden.

meerstoel
kruid- en struintocht

De Kruid- en struintocht boeken

Er zijn nog een aantal kruid- en struintochten waar je aan kunt deelnemen deze zomer. Ben je met een groep dan kun je de wandeltocht ook op een andere dag plannen. De wandeling is incl. eenMaasheggen Thee met wat lekkers, een super leuke maasheggen tas, flesje water, gids en een Maasheggen Waterijsje. Je start om 13.00 en bent rond 16.30 weer terug bij de meerstoel. De wandeling bedraagt € 19,50 per persoon. Reserveer online snel een plekje >>

Volgende data:

7 september (zaterdag)
21 september  (zaterdag)
19 oktober (zaterdag)
26 oktober (zaterdag)

meerstoel
kruid- en struintocht

De Meerstoel

Broodjes en Bootjes aan de Maas, dat is de omschrijving van De Meerstoel. En het klopt als een boot! De Meerstoel bevindt zich namelijk aan het sluizencomplex in Sambeek en wordt gerund door moeder en dochter. Er wordt hier met heel veel liefde gewerkt met lokale producten en verse kwalitatieve ingrediënten, en dat proef je. Of je nu alleen een lekker ijsje wilt eten, goed kopje koffie wilt doen, picknicken of uitgebreid wilt lunchen. Het kan heel fijn bij de Meerstoel. Sla je de kruid- en struintocht toch over (ondanks mijn enthousiasme), dan is een bezoekje aan deze plek sowieso een dikke tip.

Verder reizen naar

Nog meer foto's zien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *