Hotspot Nijmegen: Bistrobar Berlin

Nijmegen wat ben je mooi en wat zit je vol leuke hotspots. Sinds vorige week heb ik er een absolute favoriet bij. Lieve mensen, zeg Hallo, tegen Bistrobar Berlin.

In het mooie Nijmegen Oost vind je de super hippe Bistrobar Berlin. In 2016 opende dit restaurant haar deuren met niemand minder dan Ron Blaauw als huisadviseur. Het restaurant is een instant succes en zit nog altijd alle avonden bommetje vol. Schandalig eigenlijk dat ik er nog nooit was geweest. Maar vorige week kwam daar gelukkig eindelijk verandering in en wat was het goed!

Nog geen hap op en nu al enthousiast

Dit restaurant weet hoe zij haar gasten moet ontvangen. Alles is goed. Het is stoer, warm en gezellig. Er hangt een ongedwongen sfeer. Ik voel me meteen op mijn gemak. We maken een praatje met verschillende mensen en één ding valt op, iedereen is net zo passievol en enthousiast over Bistrobar Berlin. Ik heb nog geen hap op en ben nu al enthousiast over het eten. Dan heb je het goed voor elkaar.

Het interieur is een combinatie van stoer en luxe. Een grote bar, leuke vintage stoelen, robuuste houten tafels en een grote cognac leren bank. In het midden van de zaak staat een gigantische boom, die je zelfs nog kunt bewonderen op de eerste verdieping. Boven vind je nog meer fijne zitplekken en kun je een kijkje nemen in de keuken.

Tijdens het rondje door de zaak, loop ik de chef-kok, Fedor, tegen het lijf. Ze zijn net bezig met de kabeljauwkoppen. Het signature dish van Bistrobar Berlin. Enthousiast begint hij te vertellen over zijn reis door Ijsland waar hij dit gerecht heeft ontdekt. Hij heeft het meegenomen naar Bistrobar Berlin en het een eigen draai gegeven. De koppen worden gepekeld, uren gegaard en vooral met heel veel zorg en liefde bereid. Dit moeten wij natuurlijk ook proberen.

Weg met die traditionele kaart

Bij Bistrobar Berlin zijn ze afgestapt van de `normale` menukaart. Hier vind je geen voor- of hoofdgerechten. Alle gerechten hebben een formaat van een tussengerecht en kosten 10 euro. Wij geven ons volledig over aan de creativiteit van Bistrobar Berlin en laten ons verrassen. Dit is een top idee!

Creatief en een tikkeltje brutaal

Geïnspireerd door Berlijn, de creatieve broedplaats van Europa, is ieder gerecht een beetje brutaal, net iets anders en lekker verrassend.  We krijgen verschillende gerechten perfect op elkaar afgestemd.

We starten met de “Expeditie Kreuzberg” dumplings. Nu ben ik al een groot fan van dumplings, dus mijn avond kan al niet meer stuk. De dumplings zijn gevuld met curryworst gekruid met aziatische kruiden. Een super goede combinatie. Het doet ons een beetje denken aan Chiang Mai Sausage, een worst die je (je raad het al) in  Chiang Mai vaak aan straat kunt bestellen. Gruwelijk lekker. Wij werden hier dan ook ontzettend blij van.

De tweede ronde bestond uit de ‘Pizza’ pompoen met oude ravenswaard en savora en Japanese style ceviche van inktvislamellen. De Pizza pompoen is gemaakt van een soort Fillodeeg waardoor het een heerlijke crunch heeft, maar het was vooral de Ceviche die mij erg heeft verrast. Een smaakexplosie, zacht, zout, zuur een beetje van alles en dan perfect in evenwicht. 

Terwijl we nog enthousiast de vorige gerechten aan het doornemen zijn, volgt ons de volgende ronde al. Slowcooked lamsvlees met een soort van baba ganoush en sesam, Zeeuwse mosselen met een gin mousse en anticucho, een populair gerecht uit Peru. Lamsvlees kan soms een erg sterke smaak hebben, dit was bij Bistrobar Berlin absoluut niet het geval. Het had een zachte, warme smaak. De combinatie met de aubergine was erg lekker. Ook de mosselen met de Gin mousse was heerlijk. Zelfs Leroy. als niet de grootste mosselen fan. was enthousiast over dit gerecht. De Anticucho is normaal een gerecht dat wordt gemaakt van hart, maar bij Bistrobar Berlin hebben ze er een eigen draai aangegeven en gebruiken ze aardappel gevuld met mais. Het gerecht is super simpel, maar oh zo lekker.

De avond was al fantastisch, maar de kabeljauwkop moesten we natuurlijk nog komen. Na een tijdje komt Fedor, de chefkok, de kabeljauwkop serveren. Hij geeft een prachtige uitleg over de herkomst van het gerecht, waarom juist de kop zoveel smaak bevat en vertelt over de bereiding. Nergens anders vind je dit gerecht in Nederland. De herkomst, de uitleg en de enthousiasme van Fedor maakt het gerecht natuurlijk al ontzettend bijzonder. De frisse bleekselderij die erbij wordt geserveerd maakt de perfecte combinatie. Het blijft een kop dus het is niet het mooiste plaatje van de avond, maar daar draait het bij dit gerecht niet om. We nemen een hap en raken niet uitgepraat over de smaak. Wat is dit goed. We zitten al bommetje van de vorige gerechten, maar dit kunnen we niet laten staan. Mij heb je overtuigd Fedor. Het is fantastisch.

Spraakvolle gerechten

Voor het dessert hadden we helaas geen ruimte, maar dit bewaren we gewoon voor de volgende keer. Want terug komen we zeker. Het is misschien wel mijn nieuwe favoriet. Niet alleen het eten, maar ook de sfeer, de mensen en de presentatie. Het was een smaakexplosie van begin tot eind. De gerechten zijn niet alleen ontzettend lekker, maar ook na het eten gesprekstof van de avond. Je kan er uren over praten. Hoe bijzonder een gerecht is of juist de eenvoud van het gerecht. Ook ik ben voortaan een Berliner.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *