De WC in de camper: Let’s talk shit!
“Hoe zit het met jullie toilet?” is stiekem codetaal voor “Waar poepen jullie?” misschien wel één van de meest gestelde vraag als het om vanlife gaat. Dus bij deze Let’s talk SHIT! lieve mensen, want inderdaad hoe zit het nou precies met het toilet in de camper? De mogelijkheden zijn eindeloos. Van kakken op een emmer tot een heuse composttoilet van 1000 euro. In dit artikel delen wij onze badkamer geheimen, alle opties en natuurlijk de kosten, want daar houden jullie knieperds altijd van.
In dit artikel
- Waarom een WC in de camper een must is
- Afmeting camper badkamer
- De plaskast in onze Mercedes camper
- Camper WC’s: alle opties
- Chemisch Toilet
- Droogtoilet / COmposttoiels
- Voor- en nadelen van de verschillende WC camper
- Het perfecte Camper Toilet
Is een wc in de camper een must?
In 2019 maakten we onze eerste roadtrip van bijna een half jaar met een kleine Citroen C25 uit 1983. Er was net genoeg plaats voor een bed en keukentje, dus de besloten we de wc te skippen. Big mistake! Wildplassen bleek niet altijd een optie en met slecht weer buiten een struik opzoeken was ook niet echt altijd de meest ideale situatie. Dus besloten we dat er bij nieuwe projecten toch echt wel een wc in moest komen.
Maar niet alleen bij wildkamperen is een wc in de bus fijn. Ook als midden in de nacht naar het toilet moet op de camping of als je onderweg bent is je eigen on the camper toilet echt ontzettend handig.
Een toilet (of emmer) in je camper plaats je overigens niet alleen voor jezelf, maar ook voor je mede vanlifers. Het is namelijk echt verschrikkelijk hoe sommige mensen een plek achterlaten, omdat ze geen wc in de camper hebben. Zo hebben de meest idyllische plekjes in natuur tegenwoordig meer weg van een openbaar toilet en dan bedoelen we niet alleen qua geur, maar ook de smerige wc papier die je overal treft. Ook hebben we al verschillende keren meegemaakt dat er een emmer plas naar buiten gegooid wordt terwijl wij lekker aan de ochtendkoffie zit. Niet oké mensen!
Hoe groot moet je bus zijn voor een badkamer
Campers zijn er in alle soorten en maten. In echte/originele campers zit meestal al een toilet ingebouwd. Zo kochten wij in 2020 een oude FIat alkoof camper met een heuse badkamer. Stiekem heel fijn. De camper zelf was een beetje een saaie bedoening, dus besloten we de camper badkamer op te knappen met wat spuitbussen en behang. Check hier het resultaat. Maar ook bij omgebouwde camperbussen zie je steeds vaker een badkamer terugkomen, dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van de ruimte.
Meeste camperbussen zijn4,5 tot 7 meter lang en tot 3 meter hoog. Een Mercedes Sprinter L1 (kleinste model) is ongeveer 5,2 meter lang en de Sprinter L4 bijna 7 meter. Dat is bijna een verschil van 2 meter. Klinkt misschien niet veel maar dat is bij een bus een extra bed, complete keuken of een volledige badkamer. Zie je op Pinterest en Instagram geweldige camper badkamers voorbij komen, hou er dan wel rekening mee dat dit niet elke bus zo maar past.
Onze Mercedes 508d oogt robuust, maar is klein in lengte om precies te zijn 5040 cm. Een bed, keuken en zitje past precies, maar een complete badkamer wordt lastig. Een meter extra zou perfect zijn.
Wil je heel graag een camper toilet in een afgesloten ruimte dan raden we je aan om te kijken naar een originele camper of een camperbus met een lengte van min. 6 meter.
Wij kozen voor de Trelino Droogtoilet
Wil je een composttoilet of droogtoilet aan je camper toevoegen? Wij raden het zeker aan! Na bijna drie jaar fulltime roadtrippen hebben we eindelijk ons eigen fancy droogtoilet en het is de beste beslissing die we ooit hebben genomen!
Na grondig onderzoek naar droogtoiletten zijn we uitgekomen bij Trelino. Twee belangrijke factoren vielen meteen op: prijs en design. De prijzen voor composttoiletten beginnen bij Trelino al vanaf €299, wat echt een koopje is voor een droogtoilet! En dan het design, absoluut prachtig. Dit is gewoon een wc die gezien mag worden en het is bijna zonde om hem op te bergen. Het is dan ook geen verrassing dat Trelino onlangs de German Design Award heeft gewonnen.
Toen we ons verder gingen verdiepen werden we nog enthousiaster. De producten zijn namelijk heel gemakkelijk in gebruik, compact en milieuvriendelijk. Wil je nog meer kosten besparen of heb je een uniek ontwerp in gedachten voor je camper? Dan kun je bij Trelino ook een DIY-pakket aanschaffen en zelf je droogtoilet maken.
Lees meer over onze ervaring met Trelino of go nuts en schaf deze optie meteen zelf aan en ontvang ook nog eens een accessoire pakket van 29,95 cadeau met de kortingscode FOEDSIE.
Uitschuiftoilet onder een bank of kastje
De meeste mensen kiezen voor een toilet verstopt onder een bankje of kastje. Wil je de wc gebruiken dan schuif je het toilet er onder vandaan, je doet je ding en wanneer je klaar bent schuif je alles weer de kast in. Vooral bij kleine bussen is dit ideaal! Een uitschuif wc in je camper neemt namelijk weinig ruimte in beslag neemt. Een nadeel is dat je weinig tot geen privacy hebt.
Klik hier voor onze Pinterest van Toilet inspiratie >>
Onze Mercedes 508d plaskast
Sommige mensen vinden het totaal geen probleem om naar de wc te gaan midden in de camper terwijl je partner op slechts 1 meter afstand aan het werk is. Dat is natuurlijk helemaal prima en maakt het plaatsen van je camper wc extra makkelijk. Wij hebben echter 1 bus regel en dat is: in alle rust en privacy naar de wc kunnen gaan, zonder dat de ander naar buiten hoeft te gaan.
Door het gebrek aan ruimte kwamen we op het idee om een uitschuifkast te maken waar de wc in staat. Privacy zonder al te veel ruimte in te leveren. De kast kreeg al snel de mooie naam “Plaskast”. Je schuift de deur als het ware naar voren, waardoor er een soort van mini badkamer ontstaat. Ben je klaar dan schuif je de kast weer naar binnen.
UPDATE! Na 1 jaar hebben we toch besloten om de kast eruit te halen omdat Leroy hier net te groot voor was. We hebben onze nieuwe droogtoilet nu onder het bed geplaatst op wielen. Met een gordijntje creëeren we heel simpel toch wat privacy en klaar is kees! Check hier het eindresultaat van het plaatsen van ons droogtoilet in de bus.
Camper Toilet kiezen? Welk toilet in de camper kies ik
Nu je een ruimte en plek voor je toilet hebt gevonden, komt de de vraag welke Camper WC optie het beste bij je past. Er zijn drie opties:
- De emmer
- een chemisch toilet
- Het composttoilet/droog toilet
Een WC-Emmer
Ben je op zoek naar een hele simpele en goedkope oplossing voor als je af en toe naar de wc moet tijdens het roadtrippen, dan is een simpele emmer vaak al voldoende. Het klinkt misschien een beetje als een gekke optie, maar de emmer wordt door veel mensen als wc in de camper gebruikt. Het is spotgoedkoop en zorgt voor weinig gedoe. Het enige nadeel is dat je de emmer na gebruik meteen moet leeggooien en die optie niet altijd direct aanwezig is. Nu vraag je je misschien ook af hoe het dan precies zit met poepen? Heel simpel, je plaatst een zak in de emmer en als je klaar bent knoop je de zak dicht en gooit deze weg. Wel op een plek waar het is toegestaan uiteraard. Het is een prima alternatief, maar wel behoorlijk basic en hierdoor niet voor iedereen weggelegd.
Een toiletemmer koop je al voor slechts 15 euro. Bekijk alle toiletemmers
Het chemisch toilet
Het chemisch toilet is de meest voorkomende optie in een camper, caravan of bus. En ja je kan ook poepen op een chemisch toilet. Vooral het model de Porta Potti is erg populair. Een Porta Potti of een chemisch toilet heeft de vorm van een “normaal” toilet en werkt eigenlijk ook een beetje hetzelfde. Het enig verschil is dat alles wordt opgevangen in een opvangbak. De opvangbak kun je vervolgens makkelijk loskoppelen en kun je legen op speciale loosplekken. Easy peasy! Dus waarom kiest niet iedereen dan massaal voor een Porta Potti? Dat heeft met name 3 redenen:
- Je moet chemicaliën gebruiken voor de geur en het afbreken van papier en ontlasting en dat is niet fijn voor de natuur
- je hebt speciale plekken nodig om je toilet te legen
- Het heeft een nare geur
Toch heb je tegenwoordig heel veel duurzame en biologisch afbreekbare opties, zoals de toiletvloeistoffen van Solbio. Ook kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen te plassen in de porta potti en papier weg te gooien in de prullenbak. Vieze geurtjes kun je dan eenvoudig tegengaan door natuurlijke schoonmaakazijn. Goedkoop en milieuvriendelijk. Let op! Azijn is niet goed voor rubbers en kunnen ervoor zorgen dat je chemisch toilet minder lang mee gaat.
Nog een tip die ik ooit van iemand heb ontvangen is het toevoegen van wasverzachter (het liefst dan dus duurzame wasverzachter). Wasverzachter breekt namelijk ook af.
Populaire Chemische Toiletten
Het aanbod aan CHemische toiletten is gigantisch. De meeste mensen kiezen voor de Porta Potti’s van het merk Thetford. De Porta Potti’s zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en vormen. Wij hebben gekozen voor de Porta Potti 165, met een afvaltank van 12l. Hier kunnen wij ongeveer 3 dagen meedoen. Veel kleiner zal ik dan ook niet aanraden. Verkrijgbaar vanaf 70 euro.
Wil je liever wat luxer, dan heb je ook de nog Porta Potti Excellence. Dit chemisch toilet heeft een ingebouwde toiletrol, een hoge zit en een ruime afvaltank van 21 liter. Fancy Schmancy, maar daar is het prijskaartje ook naar. Verkrijgbaar vanaf 150 euro. Bekijk alle Porta Potti Camping toiletten
Een droogtoilet of compost toilet in je camper
Een optie die de laatste jaren enorm in populariteit is toegenomen is het composttoilet ook wel een droog toilet genoemd, omdat er geen water wordt gebruikt. Een droogtoilet is milieuvriendelijk en hoeft veel minder vaak geleegd te worden. Ideaal voor als je wat langer onderweg bent. 1 nadeel, droogtoiletten of composttoilet zijn vrij prijzig. 1 van de eerste en meest populaire composttoilet is Nature’s Head Self Contained Composting Toilet.
Hoe werkt een compost toilet
Het blijkt zo te zijn dat ontlasting, je poep dus, pas echt stinkt als het in aanraking komt met urine. Door deze twee apart op te vangen voorkom je geurtjes en kun je de wc voor een langere periode gebruiken. Je urine wordt opgevangen in een soort fles, waardoor je deze eenvoudig kunt legen op elk toilet. Je hoeft dus niet meer op zoek te gaan naar speciale loosplekken.
In de opvangbak voor de ontlasting gebruik je speciale korrels of houtsnippers om het sneller op te laten drogen en stank te voorkomen. Ook zijn sommige compost toiletten voorzien van een ventilator.
Nature’s Head Self Contained Composting Toilet
Een compost toilet legen
Urine kun je overal eenvoudig weggooien, zoals bij een toilet bij een tankstation. Voor de ontlasting gebruik je biologisch afbreekbare zakken die je kunt weggooien bij het restafval. Veel compost toiletten hoef je slecht één keer per maand te legen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van je droogtoilet.
Wat kost een droogtoilet?
Een droogtoilet is niet heel goedkoop. Tegenwoordig heb je wel weer meer opties en zijn er droogtoiletten verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Een eenvoudige droogtoilet kost ongeveer 500 euro en de luxe opties kun je aanschaffen vanaf 800 euro. Wil je het low budget houden, dan kun je ook je eigen droogtoilet samenstellen.
Zelf een droogtoilet maken
Heb je niet zo’n groot budget, maar wil je terug graag gaan voor een droogtoilet dan kun je zelf een composttoilet maken. Dit is vrij eenvoudig. Je kan zelf de onderdelen aanschaffen of je koopt een standaard DIY-kit. Zelf een composttoilet maken voor je camper kost ongeveer 150 euro.
Voor – en nadelen verschillende camper toiletten
WC-emmer | Chemisch Toilet | Droogtoilet | |
Prijs | vanaf 15 euro | vanaf 50 euro | vanaf 500 euro |
Duurzaam | Ja | Nee, maar er zijn tegenwoordig wel duurzame opties | Ja |
Ruimte | Neemt weinig ruimte in beslag | Neemt weinig ruimte in beslag | Is in verhouding wat groter dan andere opties en je hebt ruimte nodig voor de houtsnippers |
Legen | Direct na gebruik | Ongeveer na 3 dagen op speciale loosplekken | Kan bijna een maand meegaan en niet afhankelijk van loosplekken |
Geur | Nauwelijks, door je het direct weggegooid | Geur is niet prettig | Bijna geurloos |
Het perfecte camper toilet voor jou!
Het perfecte camper toilet is afhankelijk van je budget en wensen. Een droogtoilet kent veel voordelen, maar is wel behoorlijk prijzig. Sta je vaak op campings of camperplaatsen, dan is deze optie misschien wat overbodig. Ga je langer op reis en sta je vaak wild, dan is een droogtoilet een goede investering. Wij gebruiken al 3 jaar een chemisch toilet en dit gaat tot nu toe prima. Toch denken we er steeds vaker over na om een keer te investeren in een droogtoilet.