Compost Toilet Trelino voor in de camper: hoe werkt het? 

Compost Toilet Trelino voor in de camper: hoe werkt het? 

Een composttoilet of droogtoilet toevoegen aan je camper? Wij zeggen doen! Na drie jaar bijna fulltime roadtrippen hebben we eindelijk onze eigen fancy schmancy droogtoilet en het is de beste beslissing OOIT!

Een droogtoilet is een toilet dat ontworpen is om je ontlasting en plas op een milieuvriendelijke manier te verwerken, zonder het gebruik van water of chemische stoffen. In plaats daarvan wordt het afval omgezet in compost, dat kan zelfs worden gebruikt als natuurlijke meststof voor planten. Composttoiletten zijn een duurzame en ecologische oplossing voor campers en is ideaal voor als je langer met je camper op reis bent.

Schaf nu je eigen Trelino aan en ontvang een gratis Accessoires Kit t.w.v. 29,95 met de kortingscode: FOEDSIE

droogtoilet camper
compost toilet camper

SHIT MATTERS: waarom wij kozen voor het Trelino Droogtoilet

Na een flinke zoektocht naar droogtoiletten kwamen we uiteindelijk bij Trelino. Twee belangrijke factoren springen er natuurlijk al meteen uit: prijs en design. Een composttoilet begint namelijk vanaf 299,- wat echt een koopje is voor een droogtoilet! En dan nog het design, absoluut een plaatje. Dit is gewoon een wc die gezien mag worden en bijna zonde is om op te bergen. Niet voor niets hebben ze onlangs de German Design Award hebben gewonnen.

Toen we ons vervolgens verder gingen inlezen werden we nog enthousiaster. De producten zijn namelijk heel simpel in gebruik, klein van formaat en milieuvriendelijk. Wil je trouwens nog meer kosten besparen of heb je een uniek design voor je camper? Dan kun je ook DIY pakket bij Trelino aanschaffen en zelf je droogtoilet maken.

camper toilet

Camper WC op wielen

Onze bus is fijn maar wel een beetje klein. Met slechts 5 meter aan lengte moeten we vaak wat creatief zijn met onze indeling. Een eigen badkamer in de bus was natuurlijk helemaal fantastisch geweest om onze nieuwe luxe droogtoilet van Trelino een plek te geven, maar die ruimte is er helaas niet. Maar daar hebben we iets voor. Voor onze nieuwe composttoilet maakten we een fancy plekje onder het bed en tafel. We hebben de poten onder de tafel gehaald en het tafelblad bevestigd op een rails, zodat we eenvoudig de wc onder het bed kunnen schuiven. Voor de wc hebben we een plateau gemaakt op wielen met daarachter ook nog ruimte voor een bak met strooisel en WC papier. We schuiven de wc er nu eenvoudig onderuit en VOILA  je kan hoor.

droogtoilet
compost toilet camper

Over Trelino

Het doel van Trelino is om favoriete reisbestemmingen te beschermen en niet te schaden, en daarom zijn er geen chemicaliën nodig voor het gebruik of het schoonmaken van de draagbare toiletten van Trelino. Water is een schaars goed, vooral tijdens het reizen, door gebruik te maken van een composttoilet kun je hierop besparen. Trelino gebruikt recyclebare materialen voor de productie van de toiletten. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij het bedrijf, zo worden de producten altijd lokaal geproduceerd.

droogtoilet
compost toilet camper

Hoe werkt een composttoilet?

Een composttoilet gebruikt natuurlijke processen om je ontlasting, je poep dus, af te breken en om te zetten in compost. In plaats van afval weg te spoelen met water, wordt het afval opgevangen in een speciale bak gevuld met zaagsel of ander organisch materiaal dat helpt bij het afbreken van het afval en de geur onder controle houdt.

Simpel gezegd, wordt je plas en poep dus meteen gescheiden als je je droogtoilet gebruikt. Je plas wordt opgevangen in een soort van fles of jerrycan en kun je eenvoudig weggooien in een WC bijvoorbeeld. Hiervoor hoef je dus niet naar een speciale plek toe, want je gebruikt tenslotte geen chemische materialen.

Je ontlasting, je poep dus, wordt opgevangen in een aparte bak met zaagsel of ander organisch materiaal. Doordat het niet aanraking komt met vloeistoffen zoals plas, droogt het snel op en gaat het dus ook niet stinken.

Simpel hé!

droogtoilet camper
compost toilet camper

Voordelen van een composttoilet

  1. Milieuvriendelijk: Composttoiletten zijn een duurzame en ecologische oplossing voor een toilet in je camper. Er worden ten slotte geen chemische materialen gebruikt.
  2. Kostenbesparend: Composttoiletten zijn misschien duur in aanschaf, maar op langere termijn is het kostenbesparend. Vloeistof voor je chemisch toilet is niet goedkoop, daarnaast moet je ook elke week wel je toilet legen waar je heel vaak voor moet betalen. Ben je veel en lang op reis, dan is een composttoilet uiteindelijk goedkoper.
  3. Geurcontrole: Composttoiletten zijn ontworpen om geur te verminderen en te beheersen. Het gebruik van organisch materiaal zoals zaagsel helpt bij het neutraliseren van geuren.
  4. Het oog wil ook wat: zeg nou eerlijk, hoe mooi zien droogtoiletten er tegenwoordig uit.
camper toilet

Strooisel voor het composttoilet

Strooisel is een belangrijk onderdeel van een droogtoilet of composttoilet. Het wordt gebruikt om de ontlasting en urine te bedekken en te absorberen, waardoor geuren worden verminderd en het afbraakproces wordt gestimuleerd. Strooisel kan bestaan uit verschillende materialen, waaronder zaagsel, houtsnippers, kokosvezels, bladeren en stro.

Het kiezen van het juiste strooisel hangt af van verschillende factoren, zoals beschikbaarheid, kosten en persoonlijke voorkeur. Zaagsel en houtsnippers zijn veel voorkomende keuzes vanwege hun beschikbaarheid en relatief lage kosten. Kokosvezels zijn een duurzamer alternatief en hebben ook goede absorptie-eigenschappen.

Het is belangrijk om regelmatig strooisel toe te voegen aan het droogtoilet, afhankelijk van het gebruik en de grootte van de bak. Door voldoende strooisel toe te voegen, wordt het afval bedekt en geabsorbeerd, waardoor de geur en het risico op ziektekiemen worden verminderd.

droogtoilet
compost toilet camper

Composttoilet wc-papier

Toiletpapier kan worden weggegooid in de container van je wc. Wil je dit nog gebruiken voor compost dan is het wel belangrijk dat je chloorvrij, gerecycled papier zonder opdruk of met organische kleuren gebruikt. Wij zijn groot FAN van the Good Roll, maar andere duurzaam toiletpapier kan natuurlijk ook.

camper toilet

Stinkt een droogtoilet of composttoilet

Nauwelijks! Een droogtoilet of composttoilet stinkt veel minder dan bijvoorbeeld een chemisch toilet. Het zelfs bijna geurloos. Mocht er iets stinken dan is het eerder de urine dan de ontlasting. Door het gebruik van goed zaagsel of ander organisch materiaal droogt je poep snel op en heeft en geen geur meer. Bovendien sluit ons Trelino Toilet goed af en kun je ook altijd nog de container dicht doen. Verse urine is ook geurloos, maar begint te stinken tijdens het afbraakproces wanneer bacteriën het ureum omzetten in ammoniak.

Schaf nu je eigen Trelino aan en ontvang een gratis Accessoires Kit t.w.v. 29,95 met de kortingscode: FOEDSIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *