Tips voor het plaatsen van een watertank in de camper

Tips voor het plaatsen van een watertank in de camper

In 2019 maakten we onze eerste roadtrip door Europa, toen nog met onze knalblauwe kleine Citroën C25. Door het gebrek aan ruimte in de keukenkastjes besloten we om geen watertank te installeren. Daarvoor in de plaats namen we een kleine jerrycan mee. BIG MISTAKE! De jerrycan was altijd binnen een paar uur leeg, begon soms uit het niets te lekken en stond ALTIJD in de weg. Bij onze volgende camper moest hoe dan ook een goede watertank geplaatst worden. In dit artikel delen we een aantal tips voor het plaatsen van een watertank.

Hoe groot moet de watertank in mijn camper zijn?

Hoe groot je schoonwatertank moet zijn is onder andere afhankelijk van je dagelijkse waterverbruik. Gebruik je de tank alleen voor kleine handelingen, zoals tanden poetsen, handen wassen, koken en misschien af en toe een wasje dan kun je al goed vooruit met een kleinere tank. Reis je met een complete badkamer incl. douche dan zul je toch moeten investeren in een flinke watertank. Tijdens het douchen verbruik je namelijk minimaal 6 liter per minuut. 5 minuutjes douchen betekent dus 30 liter water. Dat is voor sommige busjes al een volledige tank.

Ruimte in de camper

Naast je dagelijks gebruik van het water speelt ook ruimte een belangrijke rol. Een busje of camper wil je zo efficiënt mogelijk inrichten met zo min verlies van ruimte. Tegenwoordig zijn er tanks in verschillende maten en vormen. Heb je niet zoveel ruimte in je bus, maar wil je toch een grote tank plaatsen dan kun je ervoor kiezen om een platte watertank te plaatsen onder het bed of te investeren in een watertank voor onder de camper.

camper watertank
watertank plaatsen camper

Gewicht van de camper

Dan is er nog een laatste punt wat een rol speelt in het kiezen van de juiste watertank, namelijk het gewicht van de camper. Heb je een Rijbewijs B dan mag je camper nooit zwaarder zijn dan 3500 kilo. Dit is inclusief al je spullen en de passagiers. Heb je al een zware bus of camper dan kun je overwegen om een kleine watertank te plaatsen om zo gewicht te besparen.

Bij het kiezen van het aantal liters van je watertank moet je rekening houden met:

  1. Dagelijks gebruik
  2. Ruimte in je camper
  3. Gewicht van je camper

Wij adviseren om minimaal een tank te nemen van 45 liter. Wij reizen al een tijdje met een watertank van 35 liter en vinden dit net te weinig. We gebruiken de tank absoluut niet veel en moeten deze toch elke 2 à 3 dagen bijvullen. We zouden de volgende keer voor een grotere tank kiezen.

camper watertank
watertank plaatsen camper

Losse of vaste watertank plaatsen

Een vaste watertank heeft als voordeel dat je deze eenvoudig kunt bijvullen via de buitenkant en overal in de bus kunt plaatsen. Je hebt geen gedoe met water in de camper of het in en uit moeten tillen van je tank. Toch zijn er mensen die liever kiezen voor een losse tank. Een voordeel van een losse tank is dat je deze eenvoudig kunt schoonmaken en eventueel kunt vervangen. Ook moet je bij de meeste vaste tanks een watervuldop plaatsen aan de buitenzijde van de camper. Wil je liever geen extra gat maken in je busje dan kun je kiezen voor een kleine watertank of je plaats de tank aan de achterkant waar je deze eventueel makkelijk kunt bijvullen.

Het is ook mogelijk om je watertank aan de onderkant te plaatsen. Reis je echter naar koudere gebieden dan is niet altijd ideaal, het water kan namelijk eenvoudig bevriezen.

Watertank voor je camper online bestellen?

Ben je op zoek naar een schoonwatertank of vuilwatertank? Rotterdam Plastics heeft een ruim aanbod aan watertanks in diverse RAL-kleine, vormen en maten.

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *