Het installeren van onze nieuwe compressor koelkast in de camper

Het installeren van onze nieuwe compressor koelkast in de camper

Voor de Captain hebben we eindelijk gekozen om te gaan voor een compressor koelkast – Webasto Isotherm Cruise 42 EL – en holy moly wat een verademing is dit zeg! De koelkast zit er pas sinds een weekje in en we kunnen nu al niet meer zonder. Geen gedoe meer met stroom, onhandige koelboxen, plotseling ontdooide items of juist bevroren sla. Dankzij onze nieuwe compressor koelkast blijven onze biertjes en eten altijd koud. Of we nu wild staan, aan het rijden zijn of ergens op een camping neerploffen. Voortaan werkt de koelkast altijd als een zonnetje!

Maar voordat we hier zo intens van konden gaan genieten moest de oude koelkast er eerst uit, werd deze plek omgetoverd tot nieuwe kledingkast, werd er een nieuwe ombouw gemaakt en moest er qua elektra nog het één en ander gebeuren. Lees snel verder voor het hele proces.

Bye Bye oude koelkast

Toen we vorig jaar onze Captain Vantastic kochten was dit al een camper. Hoewel we bijna de volledige camper hebben gestript, lieten we de koelkast staan. De koelkast a.k.a. het witte monster zat achter de bijrijderstoel en de ombouw zag er top uit. Bovendien wilden we snel vertrekken en hadden we slechts 5 weken om alles te regelen voor de bus. Dus lieten we de koelkast even voor wat het was. Big Mistake! De koelkast kon alleen op stroom en omdat we vaak onderweg waren of ergens off grid stonden, ging de koelkast tijdens de trip ongeveer 512.453 keer aan en uit. Vonden wij en de koelkast iets minder prettig. Wanneer we wel op stroom aangesloten waren bleek de koelkast dit zo fijn te vinden dat het ding maximaal begon te koelen met als gevolg heel veel bevroren sla wat we hebben we kunnen weggooien. Dit moest dus anders!

Eenmaal terug van onze roadtrip door Noord Spanje gingen we op zoek naar het perfecte model voor ons. De keuze was al snel gevallen op de Webasto Isotherm Cruise 42 EL. Een kleine zuinige compressor koelkast met top reviews van het merk Webasto. Dit betekende wel dat we een nieuwe plek moesten verzinnen voor onze nieuwste aanwinst.

Het plan: op de plek van de oude koelkast komt de kledingkast en op de plek van de kledingkast komt de nieuwe koelkast.

camper koelkast installeren
camper koelkast installeren

Ombouw voor de nieuwe koelkast

De ombouw van de nieuwe koelkast hebben we gemaakt van hardhout Multiplex 12mm dik. Bij de ombouw hebben we rekening gehouden met de aansluiting van het bed (het uitschuif deel van ons camper bed moet hier op rusten, bekijk het artikel camper bed maken voor meer informatie) maar ook of er genoeg ruimte is voor ventilatie. Aan de achterkant hebben we daarom een ruimte gelaten van 5 – 10 centimeter. De compressor koelkast staat ongeveer 20 centimeter boven de grond. Onder de koelkast is nu ruimte voor schoenen. Boven de koelkast hebben we een kleine lade geplaatst.

Omdat de wand in onze camper schuin loopt hebben we de zijwanden van de koelkast ombouw extra diep laten zagen. De juiste vorm hebben we afgemeten door simpelweg aan een blokje hout een potlood te bevestigen en zo de vorm van de wand te volgen. Hierdoor sluit de zijkant perfect aan.

TIP! Heb je een schuine wand? Bevestig dan een potlood aan een klein stukje hout. Hiermee kun je de vorm van de wand exact volgen en aftekenen.

Ventilatie ombouw camper koelkast

Omdat we hebben gekozen voor een compressor koelkast is ventilatie naar buiten toe niet noodzakelijk. Iets wat bij absorptie koelkasten wel echt een must is. In principe was het bij dit model alleen nodig om minimaal 5 centimeter ruimte aan de achterkant van de koelkast te laten en 2 ventilatie roosters van min. 10 centimeter te plaatsen. Plaats één ventilatierooster aan de zijwand aan de onderkant en het tweede rooster juist aan de zijwand aan de bovenkant. Zo kan de warmte eenvoudig ontsnappen. Wij kozen ervoor om ook aan de bovenkant een klein rooster te plaatsen. Daarnaast kan de koelkast ook nog extra warmte kwijt doordat we de onderkant vrij hebben gelaten. Liever iets te veel ventilatie dan te weinig.

camper koelkast installeren
camper koelkast installeren
camper koelkast installeren
camper koelkast installeren

12volt Compressor koelkast aansluiten op huishoudaccu

Het aansluiten van onze nieuwe Webasto compressor koelkast was een fluitje van een cent. Alle benodigde spullen zijn meegeleverd met de koelkast en het aansluiten is plug & play.
Doordat de koelkast op een andere plek is komen te staan dan de oude koelkast moesten alleen de elektra kabels verlengd worden. We kochten een simpele 20 meter rol stroomkabel bij de Gamma en het verlengen van de elektra kabels van de koelkast was gelukkig ook erg eenvoudig. Onze in-house elektricien (Onze lieve zwager) heeft ons hierbij wel geholpen om zeker te zijn dat alle kabels op de juiste manier met elkaar verbonden waren.

Vervolgens is de gehele verlengde kabel doorgetrokken naar de huisdhoudaccu waar deze rechtstreeks op is aangesloten. Tevens is de meegeleverde zekering ertussen geplaatst zodat de gehele aansluiting ook beveiligd is.

En that’s it! Vanaf nu kunnen we volledig off grid en is er eindelijk een 24 uur functionerende koelkast welke niet afhankelijk is van stroom 🙂

camper koelkast installeren
camper koelkast installeren

EINDRESULAAT

De laatste dag voor vertrek van onze nieuwe roadtrip kreeg het interieur nog snel een nieuw kleurtje! Door het donkergroen spat de koelkast er echt uit en I love it! Het strakke design van de koelkast zorgt voor een mooi balans met al de printjes en vintage finds. De koelkast is dus aangesloten op het zonnepaneel en dit werkt echt perfect! Of we nu wild staan, onderweg zijn of ergens op een camping vertoeven de koelkast werkt altijd! Wij hebben gekozen voor het kleinste model, aangezien we altijd 50 liter hebben gehad en dit is voor ons voldoende. Maar er zijn natuurlijk ook grotere opties. Dat is een beetje afhankelijk van de grootte van je camper en je eigen wensen. Kortom; wij zijn onwijs blij met het eindresultaat. Wat vind jij?

Bekijk hier de locaties waar je de koelkasten van Webasto kun vinden.

camper koelkast installeren
camper koelkast installeren
camper koelkast installeren
camper koelkast installeren
camper koelkast installeren
camper koelkast installeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *