Compressor Koelkast of Absorptie koelkast? Wat moet ik kiezen?

Compressor Koelkast of Absorptie koelkast? Wat moet ik kiezen?

Een compressor koelkast, absorptie of toch gewoon een koelbox in de camper plaatsen? De keuzes in koelkasten voor campers is enorm en dat is zeker niet zonder reden. Elke camper is weer anders en elke vanlifer reist weer op zijn eigen manier. Top dus dat er voor iedereen een oplossing is, maar soms kun je door de bomen het bos niet meer zien. We helpen je natuurlijk graag een handje op weg.

De compressor Koelkast voor in de camper

De compressor koelkast is toch wel een beetje de fancy schmancy pants onder de camper koelkasten. Dit model werkt eigenlijk hetzelfde als je koelkast thuis, namelijk met een motor. Hierdoor verbruikt een compressor koelkast relatief weinig stroom en is dus super zuinig. Bovendien is er sprake van minder warmteontwikkeling, dus ventilatie naar buiten bijvoorbeeld is niet noodzakelijk. Doordat een compressor koelkast niet zoveel warme lucht kwijt moet als een absorptie koelkast werkt dit model vaak ook beter met warm weer. Het heeft dus weinig last van warme buitentemperaturen. Super fijn als je het liefst naar warme oorden rijdt. Kies je voor een compressor koelkast dan is een goede huishoudaccu en eventueel een zonnepaneel wel een beetje een must. De koelkast werkt namelijk op 12 volt. Bij sommige modellen is het ook nog mogelijk om de koelkast op stroom aan te sluiten als je bijvoorbeeld op een camping of camperplek staat.

Waarschijnlijk denk je nu: “wil ik ook!” en “Waarom schaf niet iedereen zo’n compressor koelkast aan?”. Een compressor koelkast is in vergelijking met andere opties wat duurder in aanschaf. Ook maakt een compressor koelkast in verhouding meer geluid dan andere opties. Dit geluid is alleen als de koelkast aanslaat en bij nieuwe modellen al flink gereduceerd. Heb je je keuze al gemaakt, dan raden wij de compressor koelkasten van Webasto aan. Bekijk hier de locaties waar je de koelkasten van Webasto kun vinden.

Voordelen compressor koelkast

 • Verbruikt weinig energie (energiezuinig)
 • Werkt eenvoudig op 12 volt
 • Is binnen enkele minuten op koeltempertaruur
 • Koelt goed en snel bij warm
 • Milieuvriendelijker
 • Kan geinstalleerd worden op een zonnepaneel

Nadelen compressor koelkast

 • Relatief duur in aanschaf
 • Maakt iets meer geluid dan een absorptie koelkast
compressor koelkast


De Absorptie koelkast voor in de camper

Hoewel de compressor koelkast vele voordelen kent, is het nog steeds de absorptie koelkast die we het vaakst terugzien bij oude en grotere campers. De werking van een absorptie koelkast is een stuk complexer. Een absorptie koelkast koelt namelijk door zich te verwarmen. Klinkt een beetje gek he. Een beknopte omschrijving van de werking van een absorptie koelkast is dat water en ammoniak zorgen voor een natuurkundige reactie.. Iets met verdamping, warme lucht, condensatie en vervolgens blijft er alleen nog koude lucht over. De koelkast absorbeert (vandaar de naam) als het ware de warme lucht en zet dit om tot koude lucht. De uitgebreide uitleg is veel uitgebreider ;p

Een groot voordeel van een absorptie koelkast is dat het werkt op gas, 12 volt en 220 volt. Deze optie is dan vaak ook populair bij campers die wat vaker op campings of camperplekken staan waar toegang is tot stroom. De 12 volt optie is vooral handig voor onderweg, maar is wat minder geschikt voor langer gebruikt. De 12 volt optie is veel minder zuinig dan bij een compressor koelkast. Wil je een absorptie koelkast toch off grid gebruiken dan zal je deze op het gas moeten aansluiten.

Doordat een absorptie koelkast warme lucht nodig heeft om te koelen, is goede ventilatie naar buiten een must bij een absorptie koelkast. De ruimte rondom de koelkast wordt namelijk een stuk warmer en bij slechte ventilatie kan dit gevaarlijk zijn.

Een voordeel is weer dat een absorptie koelkast nauwelijks geluid maakt en vaak net iets minder duur is in aanschaf. Het grootste nadeel van een absorptie koelkast is dat deze optie minder goed koelkast bij temperaturen boven de 30 graden.

Voordelen absorptie koelkast

 • Werkt op gas, 220 en 12 volt
 • Maakt geen geluid
 • Een absorptie koelkast gaat heel lang mee!
 • Groot aanbod, ook tweedehands
 • Minder duur in aanschaf

Nadelen absorptie koelkast

 • Koelt minder goed bij temperaturen boven de 30 graden
 • Ventilatie naar buiten is noodzakelijk
 • Duurt wat langer om op temperatuur te komen
 • Kan niet aangesloten worden op een zonnepaneel
absorptie koelkast

Welke koelkast hebben wij in onze camper?

Deze 2 geluksballen hebben sindskort een nieuwe chique de friemel compressor koelkast van Webasto in de camper staan shinen. In onze Mercedes 508 (Captain Vantastic) zat voorheen een normale 220 volt koelkast ingebouwd. Heel netjes ingebouwd, maar totaal niet handig. De koelkast kon niet op 12 volt of gas, wat betekende dat de koelkast elke keer weer op ontdooistand ging als we naar een nieuwe plek gingen. Bij wildkamperen (wat we regelmatig doen) kwam altijd de 12volt koelbox te voorschijn en moesten alle boodschappen weer uit de koelkast en in de koelbox. Enorm omslachtig, dus we besloten al snel DIT MOET ANDERS!

Na veel research hebben we gekozen om te gaan voor een compressor koelkast. We hebben een goed zonnepaneel op het dak liggen en een prima huishoudaccu waar we de compressor koelkast perfect op kunnen aansluiten. De koelkast moest goed kunnen koelen en het liefst willen we geen ventilatie moeten plaatsen naar de buitenkant van de camper. Ook vinden wij het idee van gas niet heel prettig. Ons oog viel al snel op de Cruise 42 EL van Webasto. Deze compressor koelkast is super zuinig en heeft een mooi strak design. Het installeren was echt een fluitje van een cent. Ja! Zelfs voor noobs als ons.

Compressor koelkast: Webasto Isotherm Cruise 42 EL

Camper koelkasten heb je in allerlei verschillende prijsklassen. De aankoop is vaak niet mis, waardoor sommige mensen kiezen voor het goedkoopste alternatief. Dat is onwijs zonde, want je moet een compressor koelkast vooral zien als een goede investering in je camper. Kwaliteit en duurzaamheid zouden hierbij de belangrijkste kenmerken moeten zijn. Onze keuze viel daarom snel op een Isotherm compressor koelkast van Webasto.

Webasto is een expert op het gebied van koelkasten, airco, daksystemen en kachels. Isotherm staat bekend om haar topkwaliteit producten, fijne service en gebruiksvriendelijkheid. Wij zijn ontzettend blij met de Cruise 42 EL compressor koelkast van Isotherm. Dit model is het meest compacte model uit de Cruise reeks. De koelkast is 520 bij 380 bij 520 mm (h x b x d) en weegt ongeveer 16 kilo. Aangezien onze bus vrij klein van formaat is, maar zijn gewicht niet mee heeft (3100 kilo) is deze optie echt perfect voor ons. De Cruise 42 is voorzien van een zuinige compressor en verbruikt heel weinig (± 1,06 ampère). Ook is de koelkast voorzien van een klein vriesvak en ja de eerste smoothie bowls en Martini espressos zijn al een feit.

Bekijk hier de locaties waar je de koelkasten van Webasto kun vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *