Camper Keuken Maken
Ik hou echt van koken! Ook als we op reis zijn. Onze camper ontbijtjes bestaan uit bananenpannenkoekjes en smoothie bowls en in de avond kan ik helemaal los gaan met verse soepen tot uitgebreide rijsttafels. Ik kook het allemaal in onze camper. Naast een goed camperbed, is de keuken voor mij toch wel één van de belangrijkste onderdelen van de bus. In dit artikel delen we alles over onze camper keuken van onze nieuwste aanwinst, onze Mercedes 508d bus uit 1984.
Hoe bepaal je de grootte van je keuken?
De grootte van je keuken in de camper is helemaal afhankelijk van de ruimte die je hebt en wat je belangrijk vindt. Voor ons was een ruim bed het allerbelangrijkste. Bij het tekenen van het interieur hebben we daarom het bed daarom als basis gebruikt en de rest hier als het ware omheen gebouwd. Je kan een plan voor je camper maken door het op papier uit te tekenen, maar je hebt tegenwoordig ook heel veel toffe programma’s waar je het complete plan voor je camper kunt uittekenen. één van de meeste gebruikte programma’s is Sketchup. Heel eenvoudig te gebruiken en je hebt soms zelfs al templates van diverse type bussen. Super handig dus. Daarnaast is het fijn om met tape een indeling te maken in je bu, zodat je een goed beeld hebt wat je nog aan ruimte over hebt.
Omdat er bij onze bus al een ventilatierooster aan de linkerkant van de bus zat, besloten we om de keuken op ongeveer dezelfde plek terug te plaatsen zoals die bij de oude indeling stond. Na flink wat tekenen en herindelen zijn we uiteindelijk uitgekomen op een keuken van 120cm breed en 55cm diep. Zo houden we voldoende ruimte over voor onze “badkamer” en hebben we een klein beetje werkruimte voor het bereiden van eten.
TIP! Koken in een camper kan soms wat lastig zijn en vergt wat creativiteit. Een manier om koken in een kleine ruimte wat fijner te maken is door alles van te voren voor te bereiden en dan pas te beginnen met het echte kookwerk. Ik plaats dan een snijplank of dienblad over de wasbak en kookplaat voor extra werkruimte. Bij mooi weer doe ik alle voorbereiding (snijden, wassen etc.) gewoon lekker buiten. Koken duurt hier soms wat langer, maar dat hoort ook een beetje bij het vakantiegevoel.
Onderstel Camper Keuken maken
We hebben gekozen voor een vrij simpele constructie. Onze camper is al vrij zwaar, dus alle kleine beetjes die we qua gewicht kunnen besparen helpen. Omdat de gasfles en watertank apart moeten, hebben we gekozen voor 3 afzonderlijke kastjes.Rechts hebben we een plek vrijgemaakt voor de gasfles. Hier zit ook het ventilatierooster wat verplicht is bij de plek waar de gasfles staat. Boven de gasfles hebben we nog 2 schapjes voor het servies en bestek.
In het midden onder wasbak komt een 30 liter watertank. Vuilwater gaat bij ons direct naar buiten, dus wanneer wij ergens staan plaatsen we een jerrycan onder de camper om dit op te vangen. Dit scheelt weer opbergruimte. De watertank is vrij groot, dus in dit kastje hebben we alleen nog wat ruimte over voor de theedoeken, onze opvouwbare afwasbak en een schoonmaak items. (achteraf hadden we liever gekozen voor een grotere tank. 35 iter lijkt veel, maar gaat heel snel op).
Aan de linkerkant wilden we eigenlijk lades plaatsen. Zodat we hier ook nog bij kunnen als het bed is uitgeklapt. Maar door tijdgebrek is dit er niet meer van gekomen. Lades zijn in een camper wel veel fijner, omdat het soms een beetje een gedoe is om alles in een kastje terug te vinden. Hoewel ik blij met de keuken, had ik misschien toch liever voor wat meer laden-opties gekozen.
We hebben voor de constructie latten gebruikt van 50mm X 75mm. Voor de kastplanken hebben we mdf platen gebruikt van 6mm dik en voor de tussenwanden hebben we heel dun hardboard gebruikt. Voor de tussenwanden hadden we beter dikker materiaal kunnen kiezen, want de wanden beginnen nu al te schuiven. Dit gaan we waarschijnlijk nog aanpassen.
Materialen constructie camper keuken:
- Houten Latten:
- MDF plaat 6 mm
- Hardboard
- Schroeven
- Hoekprofielen
Webbing Keukendeurtjes DIY voor onze camper keuken
Voor de keukenkastjes hebben we gekozen voor houten latjes als frame in combinatie met webbing. De webbing trend vind ik echt enorm tof plus het is erg licht materiaal. Ideaal dus voor in de camper. Ik heb de webbing online gekocht en had het de volgende dag al binnen.
Stap 1: Frame maken van houten latjes. Ik heb de kastdeuren opgemeten en vervolgens een basisframe gemaakt om te kijken of het goed past. De latjes heb ik in verstek gezaagd en met houtlijm en nietjes aan elkaar bevestigd. Je kan de latjes ook recht bevestigen, maar in verstek ziet het er net iets netter uit. Tip! Bevestig ook alvast de scharnieren om te kijken hoe het frame komt te hangen.
Stap 2: Webbing bevestigen. Nu de achterkant van het deurtje klaar is kun je beginnen met het bevestigen van de webbing. Webbing wordt vaak in een rol geleverd. Het is dus verstandig om de webbing eerst een nachtje uit te rollen, zodat het wat makkelijker bevestigen is. De webbing bevestig je vrij eenvoudig met nietjes aan het frame. Webbing wat buiten het frame valt knip je met een schaar weg.
Stap 3: Buitenframe plaatsen. Als de webbing goed geplaatst is, kun je het buitenframe plaatsen. Dit kun je eenvoudig doen met houtlijm. Nietjes zijn niet meer nodig. Gebruik voor een mooi resultaat lijmklemmen en laat de houtlijm zeker een nachtje drogen.
Stap 4: Ophangen van de deurtjes. Wij hebben voor de kastdeurtjes de oude scharnieren hergebruikt van de keuken die er al in zat en dit werkt prima. Dit zijn gewoon simpele kastdeur scharnieren. De kastdeurtjes blijven dicht dacht zij magneetsnappers. Je kan ook kogelsnappers gebruiken. Deze zijn iets duurder, maar werken we iets beter.
Stap 5: Deurknopjes plaatsen. En dan de finishing touche, namelijk de knopjes plaatsen. Wij hebben onze deurknopjes gevonden op de Zara Home. Super snel geleverd en zien er echt op uit. Super happy met het eindresultaat.
Tip! Op Bol.com vind je ook ontzettend leuke deurknopjes.
Materialen en kosten kastdeuren Camper:
- Houten Latjes – +/- 10 euro
- Webbing – 25 euro per vierkante meter (wij hadden voor de keuken 2m2 stuks nodig dus 50 euro)
- Scharnieren (hergebruikt, dus gratis) – +/- 1,00 euro per stuk (tip bij de action hebben ze ook vaak scharnieren setjes)
- Magneetsnappers – +/- 0,80 euro per stuk
- Knopjes: 15 euro (van ZARA home)
Kastdeurtjes totale kosten: +/- 90 euro
Keukenblad voor onze camper
Een camper keuken heeft bijna nooit een “normaal” formaat. Wij hebben de diepte van onze keuken daarom voornamelijk bepaald op basis van beschikbaar hout. Zo vonden wij een mooi vuren blad met een diepte van 55cm. Zorg ervoor dat het blad net iets dieper is dan de constructie van je keuken. Je wil het keukenblad wel over de keukenkastjes laten vallen. Het blad hebben wij vervolgens behandeld met een donkere lak. We merken wel dat de lak na een tijdje vervaagt en nog een keertje gedaan moet worden.
De Camper koelkast
Ga je voor een compressor koelkast of toch een absorptie koelkast? De keuzes is enorm. Voor de Captain gingen wij voor de compressor koelkast – Webasto Isotherm Cruise 42 EL – en holy moly wat een verademing is dit zeg! Wij zijn vaak veel en voor langere tijd onderweg en staan bovendien regelmatig offgrid. Onze compressor koelkast is aangesloten op het zonnepaneel waardoor de koelkast altijd koud blijft. Of we nu wild staan, aan het rijden zijn of ergens op een camping neerploffen. De installatie van onze compressor koelkast verliep heel snel en soepel.
Wateraansluiting in de camper
De Wateraansluiting in de camper kan heel eenvoudig zijn tot super complex. Zo zijn er bussen compleet met warm water douche, maar ook bussen die alleen werken met een jerrycan. Dit laatste hadden wij in onze eerste bus en is even leuk, maar na een tijdje vooral irritant.
Voor onze Mercedes Bus hebben we gekozen voor een losstaande 30 liter watertank welke werkt met een waterpomp. Je kan ook kiezen voor een vaste watertank die je dan bijvoorbeeld onder je bed kunt plaatsen. Dit scheelt weer wat opbergruimte en je kan dan kiezen voor een grotere tank. Wij vonden 30 liter groot genoeg en het ook prettig dat we de tank eenvoudig kunnen schoonmaken. Ook staan wij regelmatig op campings, dus kunnen wij de tank eenvoudig vullen. Het vullen van een losse tank gaat daarnaast ook veel eenvoudiger dan een vaste tank.
Dompelpomp of Waterpomp
Naast een vaste of losse watertank zul je ook moeten kiezen tussen een dompelpomp of waterpomp. Een dompelpomp is erg eenvoudig qua installatie en vrij goedkoop. Je bent alleen beperkt in de opties qua kranen. Een normale kraan kan namelijk niet in combinatie met een dompelpomp, omdat je de druk te laag is. Ook plaat je de dompelpomp in je tank in plaats van er buiten.
Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een waterpomp op 12volt. Wij vonden de opties qua kranen echt niet zo mooi en vinden het wel zo prettig dat de druk op de kraan goed is. Investeer in een goede waterpomp, daar zul je uiteindelijk veel langer en meer plezier van hebben. Wij hebben gekozen voor de Shurflo Trailking waterpomp, gekocht bij Obelink. Deze waterpomp is super eenvoudig te bevestigen en krijgt lovende beoordelingen.
De kraan hebben besteld via bol.com van Croom voor 40 euro. De kraan is mat zwart en erg stevig. Echt super blij hoe de kraan staat bij de rest.
Kosten wateraansluiting
- Watertank 30 liter – 15 euro
- Waterpomp 12v – 60 euro
- kraan – 40 euro
Totale kosten 115 euro
Kookplaat uitkiezen voor je camper keuken
De keuze in kookplaten voor campers is tegenwoordig gigantisch. Bij Amazon, Bol.com, Ikea en zelfs bij de keukenspeciaalzaken vind je tegenwoordig kleine hippe 2-pits kookplaten. Het is daarom niet meer nodig om een speciale camper kookplaat aan te schaffen. Toch is een gasfornuis wat speciaal ontwikkelt is voor een net iets functioneler. Kookplaten bedoeld voor een “normale” keuken zijn vaak net iets dieper en de afstand tussen de pitjes iets groter.
In eerste instantie hadden we het idee om ook voor een nieuwe kookplaat te gaan, maar tijdens het klussen vonden we dit eigenlijk de grootste onzin. We hadden namelijk nog een goedwerkende gasfornuis over van de oude keuken die in de camper staat. Misschien iets minder hip, maar past perfect, werkt en het is natuurlijk een stuk goedkoper. Een 2-pits gasfornuis is namelijk niet heel goedkoop. Je betaalt vaak tussen de 200 – 400 euro. Geld Wat wij liever besteden aan een goed matras of elektra. Om de pijn wat te verzachten hebben we wel een toffe zwarte kraan toegevoegd aan het geheel.
Naast ingebouwde kookplaten kun je natuurlijk ook kiezen voor een camping kooktoestel die je op het keukenblad plaatst. Wij vonden dit zelf niet heel praktisch, maar het is wel een goedkope alternatieve optie.
Elektrisch koken of koken op gas in de camper
De meeste mensen kiezen voor koken op gas in plaats van elektriciteit in de camper. Gas is namelijk veel makkelijker te installeren en handiger voor onderweg. Met zonnepanelen moet je slim met je apparaten omgaan. Elektrisch koken kost enorm veel Watt, dus is dan niet echt handig. Daarnaast hebben niet alle campings de juiste aansluiting voor bijvoorbeeld een inductieplaat. Hierdoor kan het koken erg langzaam gaan of erger nog de hele camping staat tijdelijk even zonder stroom omdat truus zo nodig de pasta op inductie moest klaarmaken.
Kosten Kookplaat
- Kookplaat (hergebruikt dus gratis) – +/- 250 euro
- Gasfles Gevuld – +/- 90 euro
Kruidenrek en tussenwand
Omdat de keuken tegen het bed aan staat hebben we een tussenwand geplaatst ook het kookgedeelte en slaapgedeelte iets van elkaar te scheiden. Aangezien ik een gigantische knoeikont ben, geen overbodige luxe. We hebben gekozen voor een scheiding van smalle latjes, zodat het toch nog een beetje open is en het geheel niet te zwaar wordt.
Ook hebben we zelf een kruidenwand gemaakt, zodat alle kruiden gezellig met ons mee op pad kunnen. Toch wel een must in onze camper keuken.
Vuurschaal/Barbecue en kookplaat voor buiten
Als extra aanvulling van onze super fijne keuken, hebben we ook nog een inklapbare vuurschaal welke tevens dient als barbecue en een simpele kookplaat op gas voor buiten. Vooral met de vuurschaal zijn we super blij. Ingeklapt neemt het namelijk super weinig ruimte in beslag en uitgeklapt staat het echt enorm gezellig.
Ook hebben we nog een eenvoudig 1-pitskookset mee voor buiten. Super handig ding met een klein gasfles in een koffer. Kosten geen drol, wegen niks en toch handig om bij je te hebben. Je kan er niet heel lang mee koken (ongeveer 5 a 6 keer), maar het is echt een uitkomst bij warm weer (want dan wil je liever niet binnen eten) en de barbecue niet altijd kan of mag.