Camper bed maken

Het bed is het belangrijkste onderdeel van je camper. Dit is de plek waar je de meeste tijd doorbrengt. De overige tijd breng je als het goed is buiten door, daar draait vanlife ten slotte om. Slaap je slecht? Dan is je reis gewoon echt minder fijn.

Onze Mercedes 508 wordt alweer het derde camper project waar we mee aan de slag gaan en dit keer kunnen we helemaal van scratch beginnen. YESSS! Dus besloten we te starten met het bed en de rest van de camper hier op aan te passen. We zijn echt gigantisch blij met deze keuze en nog enthousiaster over het eindresultaat! Benieuwd lees dan snel verder wat het eindelijk is geworden en wat het bed maken heeft gekost.

Wij zijn absoluut geen klushelden en prutsen er soms flink op los, maar het lukt ons uiteindelijk altijd. De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven: gewoon beginnen en doen. Doe inspiratie op, maar maak er ook zeker je eigen project van.

Ben je al overtuigd van ons camper bed. Scroll dan naar beneden voor alle stappen en kostenoverzicht.

Zo sliepen we eerder

Bij onze eerste bus, een Citroen C25 uit 1983, kozen we voor een zitgedeelte met tafel die we konden inklappen als bed. Het bed nam uitgeklapt bijna de volledige camper in beslag. Overdag konden we dan werken aan de tafel of gezellig dineren als het regende en in de avond konden we lekker ruim liggen. Na 5 maanden roadtrippen hadden we het zitje misschien 1 keer gebruikt en werden we gillend gek van het in- en uitklappen van het bed.Ook de losse kussens waren echt vreselijk en schoven telkens. We besloten daarom ook nog even een topper mee te nemen. Helemaal niet handig als ruimte al zo schaars is.

camper bed maken
bed camper

Na deze bus, besloten we voor een groter model te gaan een Fiat Ducato Alkoof camper.

Het idee was om lekker in de alkoof te slapen. Dit bed was namelijk erg ruim. Maar een alkoof bleek al snel niks voor ons. Elke keer jezelf eruit rollen als je ‘s nachts naar de wc moest en bij warme dagen ging je hier helemaal kapot. Na verschillende nachten in de alkoof besloten we toch beneden te slapen en dit deel van de camper als extra opbergruimte te gebruiken. Dit bed was prima, maar erg krap en ook hier lagen we op verschillende kussens met gleuven. Niet ideaal dus.

camper bed alkoof

Toen kwamen we onze nieuwste bus tegen een schitterende Mercedes 508 uit 1985. Qua grootte precies tussen de Fiat camper en de Citroën Bus in. 1 ding stond vast we gaan voor een semi-vastbed. Het liefst hadden we gekozen voor een compleet vast bed, maar omdat Leroy een reus is kunnen we helaas niet in de breedte liggen. Before foto’s, zie hieronder.

camper bed maken
bed camper

Vast bed of in te klappen bed zit

Bijna iedereen die ik spreek die al eerder een bus hebben gebouwd, zeggen allemaal hetzelfde; KIES VOOR EEN VAST BED. Kun je hiervoor kiezen, doe het dan. Niet twijfelen, gewoon doen. Na 2 jaar roadtrippen hebben wij het zitje misschien 3 keer gebruikt en dan vaak alleen om het interieur even mooi op de foto te zetten. En Yes wij werken ook tijdens het reizen en koken en eten gigantisch veel in de camper. De meeste tijd besteedt je buiten en als het dan toch een keertje regent of je moet werken, dan kozen wij elke keer weer voor het bed. Daarom kozen wij dit keer voor een semi-vast bed die we makkelijk kunnen uitschuiven.

Natuurlijk hebben we alle opties en de voor- en nadelen per bed soort op een rijtje gezet voordat we uiteindelijk een keuze hebben gemaakt. Die delen we natuurlijk graag met je:

Slaapbank of uitklapbaar bed

Veel mensen kiezen bij hun eerste project voor een slaapbank of uitklapbaar bed. Zo heb je namelijk een zitje en een bed in één. Voor hele kleine bussen waar een vast bed niet mogelijk is, zoals in onze Citroën C25 is dit ideaal. Heb je echter de optie om een vast bed te plaatsen, dan raden we je toch aan om hiervoor te kiezen.

Nadelen Slaapbank of Uitklapbaar bed:

  • Uit eigen ervaring blijkt dat je het zitje nauwelijks gebruikt
  • Het in- en uitklappen wordt op een gegeven moment vervelend
  • Als het bed uitgeklapt is kun je onmogelijk nog bij je spullen onder het bed
  • Je verliest opbergruimte
  • Het zitje is vaak enorm, terwijl je maar weinig zitplek nodig hebt
  • Je bed bestaat uit losse kussens wat minder prettig ligt
  • Je moet telkens je beddengoed opbergen wat veel ruimte in beslag neemt

Voordelen:

  • Je kan altijd ruim zitten
  • Je hebt veel leefruimte
  • Je kan eenvoudig via de achterkant de camper uit

Kies je toch voor een bed dat je kan uitklappen dan raden we je het volgende aan:

  • Kies voor een super eenvoudig systeem. 1 a 2 stappen max, zodat dit proces eenvoudig verloopt.
  • Heb je voldoende opbergruimte, haal dan een extra topper zodat je geen last hebt van sleuven in het matras
  • Kies voor lades in plaats van klepkasten, zodat je ook bij je spullen kunt als het bed is uitgeklapt

Vast bed

Heb je de optie om een vast bed te plaatsen, dan raden we dit zeker aan. Het enige nadeel is dat je leefruimte wat minder is en je geen of een klein zitje hebt. Wij vinden dit wat minder erg. Wij besteden onze tijd het meeste buiten en werken soms op locatie. Regent het toch, dan is een dagje werken op bed ook helemaal niet zo erg.

Nadelen:

  • Je levert leefruimte in
  • Weinig tot geen zitruimte om bijvoorbeeld te eten of te werken
  • Het is niet lastig of niet mogelijk om via de achterkant de camper uit te gaan

Voordelen:

  • Je kan kiezen voor een goed matras (HEEL BELANGRIJK)
  • Extra opbergruimte
  • Geen gedoe met in- en uitklappen

Bijna iedereen die ooit heeft gekozen voor een slaapbank kiest uiteindelijk voor een vast bed. Vooral als je langer op reis gaat raden we je dit zeker aan.

Hefbed

Een andere optie die bovenstaande types combineert is een hefbed. Het bed hangt dan als het ware overdag aan het plafond en kun je in de avond laten zakken. Zo heb je overdag een zitje en in de avond kun je snel je bed in duiken. Ook geen gedoe meer met het opmaken van je bed of lastige bed constructies. Waarom niet iedereen dit doet? Het is vaak best prijzig en je kan geen hangende kasten plaatsen. Ook staat het iets minder mooi en willen de meeste mensen niet te veel gewicht aan het dak hangen.

Nadelen:

  • Duur
  • Geen mogelijkheden meer bovenkastjes
  • Minder opbergruimte
  • Staat iets minder mooi (maar dat is vooral smaak)

Voordelen:

  • Je kan kiezen voor een goed matras (HEEL BELANGRIJK)
  • Extra opbergruimte
  • Geen gedoe met in- en uitklappen

Semi Vast bed in je camper

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een semi vast bed die we eenvoudig kunnen uitschuiven. Het liefst hadden we gekozen voor een vast bed, maar helaas is slapen in de breedte voor ons geen optie omdat Leroy behoorlijk lang is. Daarom hebben we zelf een bed constructie bedacht dat perfect past in onze bus.

We hebben het bed aan de achterzijde van het bed geplaatst. Zo kunnen we met warme dagen lekker de deuren opengooien en kunnen we wakker worden met de mooiste uitzichten. Het grootste deel van het bed is vast geplaatst. Dit deel is ongeveer 180 cm breed en 120 cm diep.

Voor sommige mensen al een compleet bed, maar wij kunnen het bed nog verder uitschuiven. Dit uitschuifdeel loopt langs de keuken op en gaat over het zitje heen. Het zitje kunnen we daarom gewoon laten voor wat het is. Het uitschuif deel is nog een keer 130 breed en 70cm diep. In totaal heb we dus bijna een bed van 180×190.

Zo hebben we een bed in de lengte, zonder dat we hier heel veel ruimte voor hoeven in te leveren of telkens alles opnieuw moeten opbouwen. We hoeven het bed alleen iets uit te schuiven en de extra matrassen te plaatsen en that’s it! Zo gepiept dus.

bed op maat bus
bed maken camper

Een matras op maat voor de camper

Een belangrijke reden waarom we ook voor een semi-vast bed hebben gekozen, is dat we zo een goed matras konden plaatsen. Omdat het bed bestaat uit een unieke constructie en we hiervoor drie matrasdelen nodig hadden, zijn we op zoek gegaan naar een aanbieder die zich specialiseert in matrassen op maat voor de camper. Al snel kwamen we uit bij Seminautic. Binnen 1 uur een matras op maat en een review score waar elke concurrent bang van wordt.

De service van Seminautic was echt ver boven verwachting. Wat een goed geoliede machine heeft dit familiebedrijf opgezet. Iedereen is even vriendelijk en het concept is echt geweldig. Binnen 1 uur reden wij weg met een nieuw matras in onze camper die ook nog eens geweldig ligt.

Benieuwd naar de hele ervaring en wat het kost, lees dan snel het artikel “een matras op maat in de camper

bus matras
matras op maat
matras op maat

Stappenplan Camper Bed op maat

In sketchup maakten we een globale planning van hoe onze camper indeling eruit zou komen te zien met als belangrijkste onderdeel het bed. Na flink wat research besloten we eerst te starten met het vaste deel en dan pas te beginnen met het uitschuifdeel.

We besloten te werken in 2 stappen, namelijk eerst 2 gelijke frames te maken die we rechts en links konden plaatsen en dan beide frames te verbinden met balken. Zo maken we een modulaire bedframe die we niet in één keer hoeven te plaatsen.

Ook was het zo mogelijk om alvast 1 kant te plaatsen, zodat we verder konden gaan met de keuken en de kast. Toen we eenmaal alles in de camper hadden staan, kon het bedframe vastgezet worden.

We hebben hiervoor het volgende gebruikt:

  • 9x balken van 44×44 mm
  • 14x balken van 33×44 mm
  • 20x balken voor de lattenbodem
  • 1 MDF plaat voor de voorkant
  • Hoekjes
  • Schroeven
  • Grondverf
  • Lakverf

Tip! Laat alle balken voor het frame alvast op maat zagen in de bouwmarkt. Scheelt veel werk en gaat vaak met enorme precisie.

Er werd heel veel overlegd en getekend en het plan werd 100 keer gewijzigd, maar we zijn enorm blij met onze enom luxe bed.

bus matras
matras op maat

Stap 1 Frame Links en Recht

We zijn begonnen met de frames die links en rechts van het bed worden geplaatst. Beide frames hebben dezelfde afmetingen en worden bij de volgende stap met elkaar verbonden. De balken hebben we met lange torx schroeven en houtlijm aan elkaar gemaakt. Ook hebben we op een aantal plekken gebruik gemaakt van hoekprofielen voor extra stevigheid.

Tip! Boor de balken voor met een houtboor om scheuren in de balken te voorkomen.

Als beide frames in elkaar gezet zijn, kunnen deze vastgezet worden in de camper. Wij hebben de frames bevestigd aan de bodem. Je kan dan voor de zekerheid nog wat kit op je schroef doen in verband met vocht of lekkages.

bus matras
matras op maat

Stap 2 Beide frames met elkaar verbinden

Nu beide frames zijn bevestigd kun je deze 2 onderdelen verbinden met elkaar door tussenbalken te plaatsen. Doordat een camper nooit helemaal recht is, is het lastig om vooraf de buitenafmeting te bepalen. De meeste tussenbalken hebben wij verbonden door middel van hoekprofielen.

camperbed op maat

Stap 3 Lattenbodem vast deel

Het eerste deel van het bedframe staat nu en je kan gaan starten met de lattenbodem. De afstanden van de verschillende latjes hebben wij bepaald door simpelweg telkens een lat er tussen te plaatsen en dan een klein beetje ruimte over te houden. Zo kan straks het uitschuifdeel makkelijk uitgeschoven worden en heb je nog wel voldoende ondersteuning.

bedframe bus bed
bedframe camper bed

Stap 4 Uitschuifdeel onderstel maken

1 deel van het bedframe leunt/schuift over de rugleuning van het zitje en in het midden (tegen de keuken) hebben we een u-poot gemaakt. Het makkelijkste is om dit deel als allerlaatste te maken. Zo waren wij hier al mee begonnen voordat de keukenkastjes waren geplaatst en moesten we last-minute nog wat dingen wijzigen, omdat de kastdeuren niet meer open gingen.

Stap 5 Uitschuifdeel bevestigen met latjes

Als het onderstel goed past kun je starten met het bevestigen van de lattenbodem voor het uitschuifdeel. Dit zorgt er ook meteen voor dat het uitschuifdeel wordt bevestigd aan het vaste deel van het bed. Aan de onderkant van de latjes hebben wij vilt geplaatst zodat het schuiven makkelijk gaat en de balkjes niet blijven steken achter een balkje van het frame.

Het uitschuifdeel leunt in principe los op het frame en kunnen we dus eventueel helemaal los trekken. Tot nu toe is dit met mijn enthousiasme 1 keer gebeurt. Dus dat valt mee. Door de zwaarte van het matras blijft de lattenbodem goed op zijn plaats zitten.

Stap 6 Afwerking

Tenslotte hebben we het deel in de camper afgewerkt met MDF platen en in het midden hebben 2 lades geplaatst voor onze kleding (eerst planken, maar dat hebben we later aangepast) en een tafel die je kan uitschuiven.

Een likje verf (saliegroen van Flexa) en VOILA ons droombed is klaar.

camper bed maken
bed camper
camper bed maken
bed camper

Wat heeft het bouwen van het camperbed gekost?

Het bouwen van het bed in onze camper heeft het volgende gekost:

2x Balken 33x44mm Voordeelpakket Praxis 45,98 euro
1x Balken 44x44mm Voordeelpakket Praxis 13,09 euro
2x Balken 22 x 48 mm Voordeelpakket Praxis 22,00 euro
MDF-plaat 244 x 122 cm 6mm 10,59 euro
Verf Flexa Saliegroen 750ml

(in de aanbieding)

14,95 euro
Overige materialen 10 euro
Totale kosten camperbed 116,61 euro

Stuur Foedsie wat liefde

Blij met dit artikel? Of een vraag voor Foedsie over ons project? PLaats je vraag onder dit artikel als reactie of stuur een berichtje via Instagram @foedsie.

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *